Duurzaamheid staat bij steeds meer organisaties hoog op de agenda en dus ook het Groen Gebouw of Green Building. Zeker nu de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht is en grote bedrijven verplicht zijn om inzicht te geven in hun Environmental Social & Governance-beleid. Om aan de juiste criteria te voldoen, worden er vele maatregelen genomen om de juiste vinkjes af te kunnen strepen. Zonnepanelen? Check. Elektrisch wagenpark? Check. Dubbelzijdig printen? Dubbelcheck. Bij nieuwbouw wordt er circulair, klimaatneutraal, energiezuinig en natuurinclusief gebouwd. En zo zijn er allerlei manieren om je Sustainable Development Goals te halen.
Om zeker te weten dat je aan de juiste eisen voldoet, kun je certificaten behalen van instanties als BREEAM, WELL, LEED en DGNB (waarvan BREEAM en WELL in Nederland de bekendste zijn). Is dat gelukt, kun je jezelf op de borst trommelen. Je hebt immers zwart op wit dat je de CO2-uitstoot terugdringt, bewust omgaat met grondstoffen en afval, en de energietransitie versnelt. Maar vaak laat je ook iets liggen. Bij de methodes van BREEAM en WELL vormt beplanting namelijk geen essentieel onderdeel. Terwijl het wel degelijk kan bijdragen aan het behalen van de benodigde criteria.
Het nut van duurzaamheidscertificaten
Organisaties en overheidsinstanties hebben altijd de behoefte om de doelen die ze zichzelf stellen meetbaar te maken. Of het nu om financiële, sociale of duurzame KPI’s gaat. BREEAM en WELL zijn internationaal erkende richtlijnen die helpen inzicht te krijgen in de positieve impact die jouw organisatie heeft op milieu en maatschappij. Beide certificatiemethoden hebben een holistische kijk op het welzijn van mens en planeet.
BREAAM maakt de duurzaamheidsprestaties van een gebouw meetbaar. De afkorting staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Sinds 2009 hebben ze een flinke naam weten op te bouwen en inmiddels is deze duurzaamheidscertificering niet meer weg te denken uit de Nederlandse bouwwereld. Ze kijken naar de impact die (de bouw van) een gebouw heeft en nemen daarin het energie- en waterverbruik, de gebruikte materialen, het afval en het transport mee.
Bij WELL ligt de focus meer op de gebruikers: welke invloed heeft een gebouw op de mens? Hun wetenschappelijk verantwoorde methode geeft organisaties de gelegenheid om gezondere ruimtes te creëren. Daarbij zijn er elf thema’s die de gezondheid bevorderen: lucht, water, voeding, licht, beweging, comfort, geluid, materialen, geestelijke gezondheid, sociale gezondheid en innovatie.
Echt groen doet meer voor een Groen Gebouw
Nu zijn BREAAM en WELL middelen om een doel te behalen, namelijk om een gebouw duurzamer, socialer en gezonder te maken. Het behalen van de juiste vinkjes wordt echter vaak een doel op zich. Met als gevolg dat je aan de criteria van BREEAM en WELL kan voldoen en een Groen Gebouw kunt creëren, zonder écht groen een rol te laten spelen. En dat is zonde.
Beplanting is een nature-based solution met positief effect op verschillende onderdelen van de criteria van BREEAM en WELL. Zo zorgt het voor schonere lucht, helpt het om gebouwen energiezuiniger te maken en werkt het bevorderlijk voor de gezondheid van de gebruikers van een ruimte. Maar goede beplanting doet nog veel meer. Het maakt de omgeving klimaatadaptiever, vergroot de biodiversiteit en brengt sociaal verkeer op gang.
Een goed voorbeeld van een gebouw dat verder kijkt dan de juiste BREEAM-vinkjes is het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, waarvoor wij het Maaskantpark mochten realiseren. Dit 100 meter lange park dat zich in de open binnenruimte van het GHG bevindt, vormt een oase van rust en biodiversiteit, waar zowel huurders als de lokale gemeenschap van kan genieten. In 2023 was GHG het eerste rijksmonument in Nederland dat een 4-sterren beoordeling kreeg van BREEAM-NL en in 2024 werd het genomineerd voor de BREEAM People’s Choice Awards. Mede dankzij het Maaskantpark scoort GHG niet alleen uitstekend op categorieën als energie, transport, afval en vervuiling, maar ook op welzijn en gezondheid.
Voldoe aan de CSRD én profiteer van aantrekkelijke subsidies
Met ingang van 2024 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Deze richtlijn vereist van grote bedrijven dat ze rapporteren over zaken als CO2-uitstoot en sociaal beleid, maar bijvoorbeeld ook over de impact die je als bedrijf hebt op de biodiversiteit. De richtlijn is bedoeld om een duidelijke standaard te creëren en transparantie te bevorderen. Hoe beter je voldoet aan de richtlijnen, hoe beter. Écht groen is een nature-based solution waarmee je mooie punten scoort op biodiversiteit, energieverbruik, het terugbrengen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de (mentale en fysieke) gezondheid van je werknemers.
[lees verder onder de foto]
Bovendien liggen er aardig wat subsidies en fiscale voordelen voor het oprapen als je voor een écht groen gebouw kiest. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je met belastingvoordeel investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken.
Dus zet je kantoor vol met échte beplanting, vergroen de buitenruimte en isoleer je muren met klimplanten. Dat zorgt niet alleen voor een veel mooiere werk- en leefomgeving, het vergroot ook de biodiversiteit, verbetert de klimaatadaptatie en brengt sociaal verkeer op gang. En deze voordelen leveren dan weer financiële voordelen op: vastgoed stijgt in waarde, de leegstand vermindert, klimaatschade wordt voorkomen en werknemers worden productiever.
Interessant? Kom eens langs!
We denken graag mee hoe beplanting in jouw ESG-/CSRD-strategie past. Onze Groenontwikkelaar Olivia weet bovendien alles over BREEAM en WELL. Zij kan je helpen om aan de juiste criteria te voldoen, op zo’n manier dat het je niet alleen de juiste vinkjes oplevert, maar ook meer biodiversiteit, gelukkigere werknemers en financiële rendabiliteit. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen en langs te komen aan de Bloemgracht.