Blooming Blog: Goede beplanting zorgt voor hoger welzijn en tevredenheid van werknemers

Goed groen brengt werknemers terug naar kantoor

Bij Blooming Buildings zien we de natuur als ‘the gift that keeps on giving’. In deze serie Blooming Blogs gaan we de voordelen van groen een voor een uitlichten. Dit keer vertellen we je hoe groen een positieve uitwerking heeft op de werknemerstevredenheid, de werksfeer en een verbeterde algehele gezondheid en welzijn van medewerkers als resultaat van een werkplek met goede beplanting.

 

Sinds corona heeft werkend Nederland massaal ontdekt hoe eenvoudig het was om thuis te werken. Inmiddels kunnen we al lang weer back to office, maar het thuiswerken is volledig ingeburgerd. We zijn in een zogenaamde dido-economie beland: op dinsdag en donderdag komen we naar kantoor, de rest van de dagen werken we thuis.

 

De inburgering van het thuiswerken heeft z’n voordelen. Er zijn (behalve op dinsdag en donderdag dus) minder files, je hoeft geen oppas te regelen als je kind ziek is en je kunt tussendoor makkelijk een boodschap doen. Maar het heeft ook nadelen. Online vergaderen werkt goed als iedereen online is, minder als de helft thuis is en de helft op kantoor. En zo nu en dan moet je elkaar in het echt zien om de team spirit hoog te houden. Te veel thuiswerken verzwakt de band met het bedrijf waar en de collega’s met wie je werkt. En dat is jammer.

 

Veel werkgevers worstelen dan ook met de vraag: hoe krijg ik mijn mensen naar kantoor? Onze oplossing: meer groen in de vorm van hoogkwalitatieve, biodiverse beplanting waar 365 dagen per jaar iets te beleven valt. Zowel binnen als buiten. 

 

Kwalitatieve beplanting zorgt voor hogere werknemerstevredenheid

Hoe werkt dat? Zorg je binnen voor goede beplanting, dan creëer je niet alleen een werkomgeving waar mensen naartoe willen komen, maar ook waarin ze productiever zijn. Met goede beplanting verbeter je de luchtkwaliteit en de akoestiek van een ruimte. Daarnaast hebben planten een rustgevend effect op mensen, waardoor je minder stress ervaart. Kijken we bijvoorbeeld naar Lab Digital waarvoor we de interieurbeplanting hebben ontworpen, dan zie je hoe het onderscheidende groen hen niet alleen helpt bij behouden van personeel, maar ook bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. Uit een medewerkersonderzoek bleek zelfs dat de beplanting de belangrijkste reden was om (weer) naar kantoor te komen.

 

Beplanting draagt bij aan fysiek en mentaal welzijn medewerkers 

Ook buitenbeplanting maakt je werknemers gelukkiger en gezonder. Onderzoek van de Universiteit Wageningen heeft uitgewezen dat groen bijdraagt aan de sociale cohesie. Mensen die in een groene omgeving wonen, gaan vaker naar buiten om te wandelen of medebewoners te ontmoeten. In een werkomgeving is dat precies zo. Als je voor een fraaie, groene omgeving zorgt, maken meer collega’s in hun pauze een wandelingetje. En bij mooi weer kunnen bila’s buiten plaatsvinden. Zo zien we dat de buitentuin van het Groothandelsgebouw in Rotterdam die wij hebben aangelegd wordt gebruikt om in te werken en te vergaderen.

 

Meer weten over de positieve gevolgen van beplanting voor de werksfeer?

Neem gerust contact met ons op, we vertellen je heel graag nog veel meer. Je kunt ons bellen (020 261 81 71) of mailen (info@bloomingbuildings.nl). En je bent altijd welkom voor een kop koffie of thee op de Bloemgracht. Dan kun je meteen zien hoe wij onze gezellige ruimte nog gezelliger hebben weten te maken met een overdaad aan heerlijk groen.