Het Groot Handelsgebouw

Maaskant park, een groene oase middenin de stad.

Soms stuit je op een droomproject. Het vergroenen van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam is zo’n droomproject. Een officieel Rijksmonument, dat wij in nauwe samenwerking met eigenaar Jamestown en beheerder Cushman & Wakefield mochten omtoveren tot een stukje weergaloze stadsnatuur.

Met meer dan 400 verschillende plantensoorten hebben we een waar paradijs weten te creëren. Een heerlijke plek waar veel gebruik van wordt gemaakt. Niet alleen door de mensen die in de kantoren werken, ook door insecten, vogels en kleine zoogdieren. Dit is een feest van de biodiversiteit. Dit heeft de aantrekkingskracht van het Groot Handelsgebouw alleen maar vergroot: uitgegroeid tot een hotspot voor ondernemers.

 

Een korte geschiedenis van het Groot Handelsgebouw

Het Groot Handelsgebouw is vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, om de leegte te vullen die het bombardement op Rotterdam had achtergelaten. Aan architecten Huig Maaskant en Willem van Tijen de opdracht om hier het paradepaardje van de wederopbouw van te maken. Dit gebouw, waar ondernemers hun magazijnen, showrooms en kantoren konden vestigen, heeft dan ook een paar unieke features.

Om vrachtwagens de ruimte te bieden hun waren te laden en lossen, loopt er dwars door het gebouw een brede weg die maar liefst drie verdiepingen beslaat: de kelder, de begane grond en de eerste verdieping. Vandaag de dag rijden hier geen vrachtwagens meer, het gebouw huisvest nu voornamelijk kantoren, maar ook een fitnessruimte, een fietsverhuur, een kinderdagverblijf en diverse horecabedrijven. Aan ons de taak om van deze verhoogde rijbaan een stadstuin te maken die deze plek nog unieker en toekomstbestendig maakt.

 

400 plantensoorten in het ritme van het gebouw

Als Rijksmonument geniet het Groot Handelsgebouw bescherming. Wil je veranderingen aanbrengen, dan moet dat in de geest van het oorspronkelijke ontwerp. Om volledig recht te kunnen doen aan het gebouw, zijn wij ons eerst gaan verdiepen in de ideeën van Maaskant en Van Tijen. Niet alleen de beplanting is in harmonie, ook de maatvoering van de plantenbakken en borders voldoet aan het ritme van het gebouw. Zoals gezegd hebben we meer dan 400 verschillende plantensoorten gebruikt. Die zorgen ervoor dat er 365 dagen per jaar iets te genieten valt. Wat dan ook massaal gebeurt. 

De stadstuinen van Blooming Buildings zijn gebruiksruimtes. En zo ontwerpen we ze ook. Naast een jeu-de-boulesbaan hebben we diverse tafeltjes geplaatst, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Zo wordt de tuin van het Groot Handelsgebouw niet alleen een fijne plek om doorheen te kuieren, maar ook om in te werken en zelfs te vergaderen. “Het voelt alsof het elke dag kerstmis is”, beschrijft een van de huurders de sensatie om hier doorheen te lopen en keer op keer iets anders te zien. Bovendien zorgt al die natuur voor meer zuurstof in de lucht, meer koelte in de zomer en minder wateroverlast bij hevige regen. Vandaar dat het ook zo’n grote aantrekkingskracht heeft op huurders. Want welk bedrijf wil hier nu niet zitten?