Healing Environments

Radboudumc

KlantRadboudumc
SpecialiteitenHealing Environments
LocatieNijmegen
Gerealiseerd in2019
ActiviteitenAdvies
Ontwerp
Aanleg
Beheer
Delen

Over het project

Het healing environment van het Radboudumc

Met zicht op een boom word je sneller uit het ziekenhuis ontslagen, zeggen ze. En dat zeggen ze niet voor niets. Want natuur, zo wijst onderzoek uit, kan bijdragen aan een spoediger herstel van mensen die in een zorgomgeving verblijven. Natuur heeft sowieso een positief effect op de gezondheid en het welzijn. Dat geldt niet alleen voor patiënten, maar ook voor de mensen die er werken en op bezoek komen. Als Blooming Buildings zijn we dan ook erg trots dat we hebben meegewerkt aan de ‘healing environment’ van het Radboudumc, het academisch ziekenhuis van Nijmegen.

De kiem van de samenwerking met het Radboudumc

Het Radboudumc wil voorop lopen in het vormgeven van de gezondheidszorg van de toekomst. Maar hoewel de positieve invloed van de natuur op gezondheid en welzijn evident is, zagen ze beplanting tot voor kort nog steeds als kostenpost. Zonde, vond Tanja van de Knoop, die voordat ze Blooming Buildings begon, vanwege een nierdonatie geregeld in het Radboudumc te vinden was. Ze was al veel met vergroening bezig in die tijd en overtuigd van de heilzame werking van beplanting. Dus een paar jaar later, na de oprichting van Blooming Buildings, besloot ze de stoute schoenen aan te trekken en Radboudumc te benaderen. En daar bleken ze gelukkig open te staan voor het gebruik van beplanting voor een healing environment.

De beplanting van de ingangen

De meeste winst, zo was al snel duidelijk, was te behalen bij de ingangen die vooral functioneel waren aangekleed. Aan groen was weinig aandacht besteed. Jammer, want daar komen de patiënten binnen, wachten ze op familie of scheppen ze een luchtje.

Het gebied van het mortuarium

Een van de gedeeltes waar we met een relatief kleine ingreep een complete transformatie hebben kunnen bewerkstelligen, is die van het mortuarium. Waarvanuit je tegen een glazen wand aankijkt met daarachter een stenen plein. Niet bepaald een uitzicht waar je een beetje door opgebeurd wordt. Een mortuarium is al geen vrolijke plek, dat hoef je niet nog eens te benadrukken in een levenloze omgeving. Gelukkig hebben we dit met een relatief kleine ingreep aanzienlijk kunnen verbeteren: op het dak hebben we afhangende beplanting geplaatst en op de grond opgaande beplanting, zodat de twee naar elkaar toegroeien. Met een paar vierkante meter beplanting hebben we een wereld van verschil kunnen maken.

De ingang van de afdeling kindergeneeskunde

Een ingang die we onderhanden namen, was die van de afdeling kindergeneeskunde. Zoals bij al onze projecten valt er ook daar op elke vierkante meter iets anders te beleven. En iets bijzonders te zien, in alle jaargetijden. Onze beheerder, zelf arts in opleiding, viel het op dat kinderen vaak minutenlang gebiologeerd kijken naar al het moois dat er te zien is.

De ingang van de afdeling radiotherapie

De reacties waren zo positief dat we een tweede project mochten doen: de ingang voor radiotherapie. Doordat dit gebouw bestraling moet tegenhouden, is de radiotherapieafdeling in elk ziekenhuis een soort bunker. En mede daardoor vaak een naargeestige plek. Terwijl, juist bij de radiotherapie komen mensen vaak voor een lange periode dagelijks terug, en dat is geen pretje. Daarnaast moeten auto’s de ruimte krijgen om patiënten af te kunnen zetten, waardoor er niet zoveel ruimte is. Toch hebben wij bankjes neer kunnen zetten tussen de veelzijdige beplanting, waar altijd iets nieuws valt te ontdekken. Met een variëteit aan klimplanten hebben we de stenige buitenomgeving kunnen veranderen in een aantrekkelijke groene ruimte. Naast beplanting in de volle grond hebben we langs de gevels bakken met bloeiende planten toegevoegd. Om zo de biodiversiteit te versterken en ervoor te zorgen dat er elk seizoen iets valt te beleven.

Beplanting voor mensen

Eén van onze belangrijkste uitgangspunten: wij vergroenen een ruimte niet alleen voor de duurzaamheid, maar juist ook voor de mensen die er gebruik van maken. We willen dat mensen in onze tuinen en parken kunnen dwalen, erbij kunnen wegdromen en op elk moment van het jaar iets verrassends kunnen ontdekken. Het heeft z’n uitwerking niet gemist… De patiënten, de bezoekers, de medewerkers: iedereen is enthousiast.

Meer weten?

Wil je meer weten over de helende werking van beplanting? Kom eens langs op ons kantoor aan de Bloemgracht. Daar staan ook aardig wat planten. Merk je gelijk wat het doet, een prettig gesprek in een groene omgeving.