Nederland regenland: Een klimaatadaptieve oplossing voor wateroverlast is beplanting

‘De regen komt steeds vaker met bakken tegelijk uit de hemel vallen’, schreef Pepijn de Lange in De Volkskrant vorige week. De records blijven maar sneuvelen. 2023 was het natste jaar sinds het KNMI begon met metingen in 1906. April was de natste april ooit. En mei zelfs de natste maand ooit. Juni zal ook wel hoog gaan eindigen.  

We hebben zo’n gevoel dat deze trend zich nog wel even door zal zetten.

De gevolgen zijn niet te negeren: straten staan blank, kelders stromen vol, bouwplaatsen lopen onder. Het water van onze rivieren staat bijna voortdurend hoog. Onze waterschappen moeten geregeld alles op alles zetten om overstromingen te voorkomen.

Naast maatregelen om deze trend af te remmen, is het ook de vraag hoe we wateroverlast kunnen opvangen. Vooral in onze versteende steden kan regenwater vaak nergens heen.

Onze oplossing is simpel: meer natuur. 

Door steden letterlijk te vergroenen, kunnen we het water opvangen, zodat onze straten, kelders en bouwplaatsen minder snel onderlopen. Daarbovenop zorgt groen voor verkoeling op hete dagen, laat het de biodiversiteit groeien, brengt het sociaal verkeer op gang en zorgt het voor gezondere lucht. Met als gevolg dat vastgoed in waarde stijgt en leegstand wordt tegengegaan.

Kortom, groen heeft de toekomst. En elke bouw- en vastgoedpartij doet er goed aan om groen een vaste plek te geven in z’n toekomstplannen. 

Vorige week waren wij naar de Real Estate Arena in Hannover. Gezien alle wateroverlast in Duitsland hadden wij veel initiatieven verwacht op het gebied van ESG en nature based solutions om klimaatproblematiek op te vangen. 

We kwamen van een koude kermis thuis. Een natte koude kermis in een nog steeds versteende omgeving, om precies te zijn: er was weliswaar veel aandacht voor circulaire ontwerpen en natuurlijke bouwmaterialen, maar groen speelde geen rol van betekenis. 

Deze week staan we op de Provada 2024. We zien hier gelukkig een heel ander beeld. Het bewustzijn dat we meer natuur nodig hebben om klimaatproblemen op te vangen is duidelijk aanwezig. De vraag is welke partijen de handschoen daadwerkelijk oppakken en de natuur inzetten om woongebieden, winkelcentra en bedrijven naar een bloeiende toekomst te leiden. Wij staan klaar om het werkelijkheid te maken! Bel ons op 020-2618171 om direct vrijblijvend advies te krijgen of mail ons om een inspiratieboekje te krijgen met voorbeelden van (klimaatdadaptieve) buitenbeplanting.

Of klik direct door op een van de voorbeelden van projecten hieronder waarbij wij met prachtig groen de versteende omgeving een stukje klimaatbestendiger gemaakt hebben.