Van A naar B Corp met Dorien & Dorien
Sinds 15 november 2024 heeft Blooming Buildings een B Corp Certificering: onze sociale en ecologische impact zijn getoetst aan de allerhoogste standaarden en we hebben de certificering behaald. Nu krijg je dat niet zomaar. De grote uitdaging voor Blooming Buildings: hoe kunnen wij inzichtelijk maken wat wij voor de biodiversiteit in stedelijke gebieden doen? Want precies daar maken wij de grootste impact.
Gelukkig hebben wij twee Doriens in huis. Klimaatdeskundige Dorien Cornelia van Kranenburg (Dorien C) en impact manager Dorien de Boer (Dorien B). Zij hebben samen met de rest van het team het afgelopen jaar hard gewerkt om deze mijlpaal te behalen.
Dorien B: Belangrijke eerste stap was het doen van het Impact Assessment, de gratis tool van B Corp met in totaal ongeveer 200 vragen. Dat geeft je een heel goed idee van waar je staat: hier zijn we lekker bezig, hier kunnen we nog stappen maken en dit doen we al, maar moeten we op papier zetten. Wij verplaatsen ons bijvoorbeeld zoveel mogelijk lopend of fietsend. En als dat niet kan, gebruiken we het OV. Dat hadden we alleen nergens vastgelegd.
Dorien C: Binnen B Corp krijg je punten voor de algemene bedrijfsvoering. Dit is voor alle bedrijven hetzelfde. Daarnaast heb je het Impact Business Model: waarmee verdien je geld én maak je impact? Bij ons draait dat om biodiversiteit: hoe meer omzet wij maken, hoe meer biodiversiteit wij creëren.
Dorien B: De standaard certificaten van de bouwwereld, zoals BREEAM en WELL, bleken ons soort impact onvoldoende recht te doen. Op aanwijzing van B Lab (de organisatie die de assessments beoordeelt) kwamen we op het spoor van de Biodiversity Net Gain. In de UK moet elk bouwproject 10% biodiversiteit creëren. Om dat onafhankelijk te meten hebben ze de Biodiversity Net Gain ontwikkeld. Wageningen is ook aan het kijken hoe we dit in Nederland kunnen toepassen. Dus we lopen hierin mooi voorop.
‘Wij konden op 92% van onze projecten ‘Good’ aanvinken voor de Biodiversity Net Gain.”
Dorien C: Voor de Biodiversity Net Gain zijn er drie dingen belangrijk. Het hele jaar door is er voedsel te vinden. Er zijn veel verschillende plantstructuren: van kleine bodembedekkers tot grotere struiken. En er zijn geen invasieve soorten die zich heel snel verspreiden, zoals de Japanse Duizendknoop en de vlinderstruik. Als je niks kan aanvinken, scoor je ‘poor’. Als je bijna volledig voldoet, scoor je ‘moderate’ en als je alles kan aanvinken, dan scoor je ‘good’. Wij konden op 92% van onze projecten ‘Good’ aanvinken, wat een fantastische score is. Eén daktuin was ‘Moderate’ omdat we daar niet genoeg inheemse bloeiende planten hebben aangelegd. Maar dat had een praktische reden: de draagkracht van de dakconstructie was daar niet groot genoeg voor.
Dorien B: Wat we al deden was het combineren van leveranciers, zodat er geen twee halflege vrachtwagens naar onze projecten komen. Dat zit in onze Suppliers Code. Daarnaast voeren we continu gesprekken met ze. Om ook bij hen duurzaamheid op de kaart te zetten. We hebben zwart op wit dat onze leveranciers geen pesticiden gebruiken en hun beplanting turfvrij kweken. Wijzelf werken altijd met turfvrije grond.
Het mooie aan onze B Corp certificering is dat er nu een onafhankelijke partij is die erkent wat we allemaal doen. Dat we een voortrekkersrol spelen in de bouw- en hovenierswereld.
Doren B: Dat hebben we nu nog niet meegenomen, maar dat willen we de volgende keer wel doen. En we willen het ook gaan uitbouwen. We geven al veel lezingen en presentaties. Voor nu hebben we gekozen om ons te focussen op de biodiversiteit. Educatie is een apart impactmodel. We hadden het niet nodig om B Corp te worden. Maar het is een heel belangrijk onderdeel van onze theory of change.
Dorien C: Wij willen ervoor zorgen dat in 2035 in elke stad in elke straat iets van groen zit. Dat kunnen wij niet in ons eentje door projecten te realiseren. Onze rol als katalysator om een groene vlek te creëren is heel belangrijk. Met onze workshops gaat er altijd wel een lichtje bij iemand branden. En we hebben ook steeds meer samenwerkingen om onze missie internationaal uit te dragen.
Dorien B: Het gaat in de bouwwereld altijd om circulair bouwen, zelden om het toevoegen van biodiversiteit. Dat is een blinde vlek in de bouwwereld. Als we van die blinde vlek een groene vlek kunnen maken, dan slaan we een enorme slag!
Dorien C: De enige manier waarop wij over drie jaar nóg beter scoren op ons impact model, is om meer stenen om te zetten in groen. Meer oppervlakte is meer impact. We verkennen ook de mogelijkheden om onze activiteiten rond het educeren van werknemers, voorbijgangers en ook besluitvormende stakeholders over ‘de waarde van goed groen’ te verankeren door er een Impact Model van te maken. Daarnaast hebben we onszelf doelen gesteld met betrekking tot de bredere bedrijfsvoering. En we gaan graag het gesprek aan met iedereen die met ons deze reis aan wil gaan.