De commerciële voordelen van klimaatadaptief bouwen met strategisch ingezette beplanting

Mei 2024 ging de geschiedenis in als de natste maand ooit sinds het KNMI in 1906 met meten begon. April was al bijna net zo nat. En lang leek het erop dat ook juni z’n best ging doen om een record te vestigen. Totdat de zon doorbrak en de temperatuur een paar dagen lang rond de dertig graden was. Welkom in het tijdperk van de klimaatschommelingen. 

De hevige regenval van de laatste maanden leidde tot de nodige problemen. Straten stonden blank, kelders stroomden vol, parkeergarages liepen onder. Daarnaast zorgen langdurige periodes van hitte en droogte voor gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen zoals ouderen en baby’s. Bovendien neemt het sociale verkeer door hittestress af en worden mensen minder productief. 

 

Doe je nu niets, krijg je later spijt

Vooral in stedelijke gebieden, waar baksteen, asfalt en beton de dienst uitmaken, heeft de klimaatverandering directe gevolgen voor de waarde van vastgoed. (Toekomstige) klimaatschade kan stevige herstelkosten met zich meebrengen. Als gevolg daarvan wordt het bovendien steeds duurder om kwetsbare gebouwen te verzekeren. Kortom, als je nu niets doet, kost het je later veel geld.

Om klimaatrisico’s te minimaliseren of zelfs te voorkomen, is het zaak om kwetsbare gebieden minder kwetsbaar te maken en klimaatadaptieve maatregelen te nemen. De simpelste manier is strategisch ingezette, kwalitatieve beplanting. Met beplanting als nature based solution zorg je ervoor dat hevige regenval effectief wordt opgevangen en dat de temperatuur op hete dagen getemperd wordt. Maar daar blijft het niet bij, beplanting brengt nog veel meer voordelen met zich mee.

Het winkelcentrum als casestudy

Aan het eind van de vorige en het begin van deze eeuw zijn er in Nederland vele uit baksteen en beton opgetrokken winkelcentra gebouwd. Vaak staat hier het winkelen centraal en schittert de natuur door afwezigheid. Nu de klimaatverandering zich steeds duidelijker manifesteert, zijn op dit soort plekken de gevolgen direct merkbaar. Op hete zomerdagen kan de hitte niet weg en als het water met bakken naar beneden komt, staat het binnen de kortste keren blank. Waardoor het winkelend publiek wegblijft, de omzet daalt en winkels het moeilijk kunnen krijgen. 

Momenteel zijn wij bezig om winkelcentrum Zwolle Zuid in opdracht van Altera Vastgoed op strategische plekken van klimaatadaptieve beplanting te voorzien. Hetzelfde hebben we gedaan voor Winkelcentrum IJburg in opdracht van Achmea. 

We weten uit onderzoek dat kwalitatieve beplanting de (klimaatadaptieve waarde) van vastgoed verhoogt. Gevolg is namelijk: De taxatiewaarde zal stijgen, winkels draaien meer omzet en leegstand zal verdwijnen. Zie meer onder de foto.

 

Entrree winkelcentrum met beplanting

√ Beplanting zorgt voor lagere energiekosten

Groen heeft een isolerende werking. Klimplanten helpen om in de winter de verwarming en in de zomer de airco minder hard te zetten. Dit helpt om de energiekosten omlaag te brengen. Met behulp van interieurbeplanting kun je bovendien voor een beter binnenklimaat zorgen.

√ Minder hitteoverlast leidt tot meer winkelbezoek

Zoals zoveel winkelcentra heeft ook winkelcentrum Zwolle Zuid op hete dagen last van hittestress. Dit zorgt ervoor dat mensen minder graag naar het winkelcentrum komen en als ze er zijn, minder lang blijven en minder geld uitgeven. Met behulp van slim ingezette klimplanten kun je zonder al te veel ruimte in te nemen, de temperatuur flink omlaag brengen. Gevolg is dat winkelbezoek zal toenemen, zowel in frequentie als in duur.

√ Beplanting verbetert de leef- en werkomgeving

Mensen houden van natuur. Beplanting heeft dan ook een positieve invloed op zowel je fysieke als mentale gezondheid. De aanwezigheid van beplanting zorgt ervoor dat je positiever, productiever en creatiever wordt. Natuur brengt je stresslevel omlaag en kan er zelfs voor zorgen dat je zorgvuldiger met je omgeving omgaat.

√ Meer biodiversiteit helpt om aan ESG-doelen te voldoen

Tot slot zorgt meer natuur voor meer natuur. Vooral (buiten)beplanting geeft een boost aan de biodiversiteit. Dat is niet alleen leuk voor de bijtjes en de vogeltjes, maar ook voor sustainability managers die hun ESG-doelen willen behalen.

 

Interessant? We helpen je graag

De voordelen van beplanting lijken voor zich te spreken, toch is niet iedereen vanzelfsprekend overtuigd. Heb je hulp nodig bij een vergunningsaanvraag? Een goed groenontwerp kan een grote bijdrage leveren aan het overtuigen van verschillende stakeholders. Interessant? Neem snel contact op met Olivia, onze groenontwikkelaar.