Duurzame beplanting voor een leefbare stad

Een straat met weelderig groen, zoals klimplanten en bloeiende planten.

De gevolgen van verstedelijking voor de natuur

Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft in steden. En die steden worden alleen maar groter. Gevolg: de natuur verdwijnt. Nu de zomers heter en droger worden, de winters natter en regenbuien heviger, eist dat zijn tol. Tussen stenen, beton en asfalt is de hittestress groter, als het heel hard regent kan het water nergens naartoe en als er een storm is na een lange periode van droogte vallen bomen sneller om. Bovendien verdwijnt de biodiversiteit in een versteende omgeving. Insecten blijven weg, waardoor vogels en kleine zoogdieren verdwijnen en de ecologie verstoord raakt.
 
Het besef dat we als samenleving en bedrijfsleven serieus aan de slag moeten, is snel aan het groeien. Wetgeving helpt deze beweging te versnellen, wat voor veel kansen zorgt. Om zo veel en zo snel mogelijk positieve impact te maken, richt Blooming Buildings zich specifiek op het vergroenen van gebouwen (binnen én buiten) in stedelijke gebieden. Dit doen we door letterlijk grijze stenen te vervangen door of aan te vullen met ‘Goed Groen’. Oftewel, duurzame beplanting, zeer diverse en van hoge kwaliteit, geplant in een gezonde bodem en met een jaarronde bloeiboog.
 
Daarmee maken we de stad niet alleen duurzamer, we doen veel meer. Bij Blooming Buildings zien we de natuur als een soort toverstaf die alles laat groeien.

Stedelijke vergroening laat alles groeien

De natuur heeft iets magisch. En precies die magie gebruiken wij om gebouwen en stedelijke gebieden duurzamer te maken. Doe je dat goed, dan brengt dit nog veel meer met zich mee.

  • De biodiversiteit wordt groter. Wij zorgen voor een buitengewoon grote variatie aan bloemen, planten en struiken. Vrijwel direct komen de insecten terug, die vogels aantrekken, maar ook kleine dieren zoals egels en padden.
  • De klimaatadaptatie gaat omhoog. Vergroening helpt tegen hittestress, zuivert de lucht en zorgt voor beter watermanagement. Hete dagen voelen significant minder heet en hevige regenbuien zorgen voor veel minder wateroverlast.
  • De sociale cohesie groeit. Door vergroening zien gebouwen er ineens veel mooier uit. Dat is niet alleen fijn voor het individu, maar ook voor de gemeenschap. Want groen in een gebied brengt het sociale verkeer op gang en zorgt ervoor dat mensen meer om hun omgeving gaan geven.
  • Mensen leven gezonder. Een groene omgeving heeft een positief effect op de lichamelijke én mentale gezondheid van de bevolking. Natuur zuivert de lucht en zorgt bovendien voor ontspanning. Vergroening helpt je om tot rust te komen en om een beetje ruimte te scheppen in de dagelijkse drukte.

Zo draagt een duurzamere omgeving bij aan het vergroten van de leefbaarheid en daarmee aan het geluk van de mensen die er wonen en werken. Meer natuur voegt wezenlijk waarde toe aan bestaande gebouwen en stedelijke gebieden. Wat zich bovendien ook nog eens financieel zal uitbetalen.

Stedelijke vergroening betaalt zichzelf terug

Stedelijke vergroening geeft de versteende wereld een mooier aangezicht, zorgt voor gelukkigere mensen en helpt klimaatproblemen op te lossen. Daarmee past het heel goed in een ESG (environment, social and governance of ook wel MSB, milieu, sociaal en bestuur) strategie. Door binnen en buiten te vergroenen, draag je automatisch bij aan het behalen van de normen van het CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Los daarvan heeft vergroening direct positieve financiële gevolgen voor vastgoed, winkels en kantoren. 

  • De waarde van vastgoed gaat omhoog en leegstand wordt minder. Woningen aan parken worden 20% hoger gewaardeerd. En kantoorpanden met hoogwaardige beplanting in de buurt, hebben huurtarieven die ongeveer 7% hoger liggen.

  • Klimaatadaptief groen bespaart je kosten. Door gevels en daken te vergroenen, biedt je gebouwen een natuurlijke isolatie waardoor het in de zomer koeler en in de winter warmer blijft. Zo bespaar je dus energiekosten en ben je duurzaam bezig. Bovendien voorkom je bij hevige regenbuien wateroverlast.

  • In groene winkelgebieden blijven bezoekers langer, komen ze vaker terug en geven ze meer geld uit. Helemaal als het zomer is en mensen de koelte opzoeken.

  • Ook voor werkgevers biedt goed groen vele voordelen. Een groene werkomgeving heeft een positief effect op het werven en behouden van personeel. Het bevordert de creativiteit en de productiviteit van werknemers, die bovendien minder stress ervaren. Met als gevolg: minder ziekteverzuim.

Een duurzamere omgeving brengt dus vele voordelen met zich mee. Overigens, bij Blooming Buildings zit die aandacht voor duurzaamheid niet alleen in onze projecten. Intern vertaalt onze visie zich in een duurzame bedrijfsvoering en naar verwachting een B Corp status in 2024 (certificatie is aangevraagd). Daarover kun je hier alles lezen.

Wil je meer weten? Kom een kop koffie drinken!

De waarde die stedelijke vergroening kan toevoegen, is onmiskenbaar. Zowel voor duurzame als voor financiële doeleinden. Ben je zelf Asset Manager, Facility manager, HR-manager, Impact manager of Sustainability manager? Of beheer je bijvoorbeeld een vastgoedportfolio of een ziekenhuis? En wil je graag stappen maken met natuurlijke beplanting in en om jouw faciliteit(en)? Laat je inspireren door onze projecten of neem direct contact met ons op. Olivia (Adviseur Gebouwde Omgeving) vertelt je graag nog veel meer.