De vele voordelen van de groene werkplek

Een groene werkplek met vele voordelen voor gezondheid en welzijn medewerkers

Het advies om thuis te werken mag alweer achter ons liggen, de Nederlandse kantoren stromen nog maar langzaam vol. De 4,5 miljoen kantoormedewerkers van ons land zijn gewend geraakt aan de thuiswerkplek, geven de voorkeur aan hybride werken (slechts deels op kantoor) of werken liever blijvend vanuit huis. Thuiswerken zorgde voor minder afleiding, geen reistijd en was goed voor de productiviteit. 

Maar nu het thuiswerken aanhoudt laten ook de nadelen zich voelen. Zo stelde hoogleraar Aukje Nauta van de Universiteit Leiden in de Volkskrant dat thuiswerken ten koste gaat van sociale relaties en dat het de promotiekansen negatief beïnvloedt. Er kwamen met regelmaat zorgelijke signalen naar boven over uitgeputte werknemers die zich voelden als kippen in een legbatterij, met onder andere een toename van ziekteverzuim tot gevolg.

Daarmee stelt thuiswerken ook werkgevers voor een dilemma. Werknemers spreken minder mensen buiten de naaste collega’s, inspireren elkaar niet meer en hebben geen spontane ontmoetingen. En dat gaat ten koste van de bedrijfscultuur. Om dat tegen te gaan wordt met charmeoffensieven geprobeerd de werknemer los te weken van de thuiswerkplek. Werkgevers proberen de werkvloer aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door het aanbieden van gratis lunches, borrels, bedrijfsuitjes, pingpongtafels en massagestoelen.

Maar het lijkt er voorlopig op dat de inspiratie van werkgevers hier ophoudt. En daarmee worden enorme kansen gemist.

Zo gaat er opvallend weinig aandacht uit naar het investeren in groene werkplekken. Opvallend, omdat het bewijs dat deze werkplekken bijdragen aan het welzijn en de productiviteit van werknemers zo overweldigend is. Er bestaat een groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur over de voordelen van de groene werkplek, maar het lijkt erop dat die aanbevelingen door experts nog moeilijk landen.

Misschien komt dat doordat bij investeringen in groene werkplekken vaak gedacht wordt aan esthetiek, de uitstraling van de werkplaats. Maar de wetenschap laat steeds overtuigender zien dat de voordelen veel verder gaan. Daarom zetten we ze nog eens op een rij:

  1. Productiviteit en concentratie. Uit een experiment dat in Nederland is uitgevoerd bleek dat de productiviteit van werknemers 15 procent hoger ligt in kantoorruimtes met planten  dan in werkplekken zonder planten. Het grote verschil werd door de onderzoekers verklaard door het hogere concentratievermogen: in het experiment hadden werknemers met zicht op planten maar liefst 19 procent minder tijd nodig voor een concentratietest dan degenen in de ruimte zonder planten.
  2. Stressvermindering. Stress wordt steeds vaker gezien als volksziekte nummer één. Op de werkvloer leidt jaarlijks tot miljoenen verzuimdagen, met alle gevolgen van dien voor werknemer en werkgever. Maar medewerkers die werken in plantrijke omgevingen ervaren minder stress dan medewerkers in een omgeving zonder planten, zo blijkt uit een wetenschappelijke studie die werd uitgevoerd in de Verenigde Staten. 
  3. Tevredenheid over de werkplek. Uit een wetenschappelijke studie naar de tevredenheid over werk en de werkplek is gebleken dat de aanwezigheid van levende planten positief bijdraagt aan de waardering van medewerkers voor de werkvloer.
  4. Verbeteren van de luchtkwaliteit. Dat de aanwezigheid van bomen en planten gunstig is voor de luchtkwaliteit, mag geen verrassing heten. Maar dat dit effect ook binnen optreedt, daarvan zijn minder mensen zich bewust. Planten in het kantoor zuiveren de lucht, verdampen water en maken daardoor de lucht minder droog, waardoor onder meer de kans op hoofdpijn kleiner wordt.
  5. Gezondheid. Organisaties die beschikken over middelgrote kantoren kunnen kiezen voor het inrichten van een binnentuin of een groene buitenruimte. Dat heeft belangrijke voordelen voor de gezondheid: uit onderzoek blijkt dat medewerkers eerder geneigd zijn om korte pauzes te nemen en zo’n groene zone graag gebruiken voor overleg. Dat is goed voor de creativiteit en voorkomt dat medewerkers te veel en te lang op één plek blijven zitten.

Kortom: groene werkplekken zorgen niet alleen voor een aantrekkelijke uitstraling. Wie na de coronatijd een gezonde, productieve en creatieve werkplek wil inrichten, kan haast niet om investeringen in groen heen.

Wil je meer weten over wat investeren in groen kan betekenen voor jouw organisatie en wat de mogelijkheden zijn om je werkplaats te vergroenen? Bij Blooming Buildings helpen we je graag op weg.

Nieuws & Actueel