Blooming Blog: De 5B’s van Biodiversiteit:

Biodiversiteit 5b's infographic

Bodem, Beplanting, Bloeiboog, Bewatering, Beheer

Een goede biodiversiteit is van cruciaal belang voor een gezond ecosysteem. En daarmee voor het voortbestaan van onze planeet. Dat geldt niet alleen voor landelijke natuurgebieden, juist in onze steden kan natuur bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Het is alleen wel belangrijk om het echt goed te doen. Aan half werk heb je niet zoveel. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je in een omgeving waar stenen, asfalt en beton de hoofdrol spelen, ervoor dat de biodiversiteit floreert? Daarvoor hebben wij bij Blooming Buildings de 5 B’s van de biodiversiteit ontwikkeld.

De natuur zal altijd op zoek gaan naar harmonie, naar balans. Wanneer die balans er niet is, zoekt de natuur naar manieren om het te compenseren. Waardoor het juist de andere kant op uit balans gaat. Alles heeft invloed op alles. Daarom is het noodzakelijk om naar het totaalplaatje te kijken.

Om een gezonde, harmonieuze biodiversiteit te creëren moet je voorwaarden scheppen om die balans te verwezenlijken. Bij Blooming Buildings hanteren we daarom de vijf B’s van de biodiversiteit: een goede bodem, diverse beplanting, een jaarronde bloeiboog, efficiënte bewatering en zorgvuldig beheer. Elke B is even belangrijk.

De eerste B: een gezonde bodem vol leven

Een gezonde biodiversiteit begint onder de grond. Met een bodem die zowel genoeg lucht doorlaat als water weet vast te houden. En zo de perfecte conditie creëert voor een bodem waarin wormen, schimmels en andere organismes en natuurlijk wortelstelsels de ruimte krijgen om te groeien. 

De meeste groenspecialisten graven voor een nieuwe bodem van 30 cm. Maar over het algemeen liggen leidingen 20 cm dieper onder de grond. En hoe meer ruimte er is hoe beter, dus zorgen wij bij Blooming Buildings standaard voor een gezonde bodem met een diepte van 50 cm.
Slechts zelden is de grond die wij aantroffen van de vereiste kwaliteit. Wij graven de grond af en brengen een zorgvuldig uitgekozen grondmengsel van schone grond aan, zonder restanten van takken en puin. Daarbij stemmen we het mengsel af op de beplanting,  we kijken of we extra kalk nodig hebben, checken de zuurgraad en voegen zowel micro-organismen (bacteriën en schimmels) als levende compost met wormen toe. Ze creëren we de ideale condities om de tweede B (beplanting) de perfecte start te geven.

De tweede B: diverse beplanting

Voor elk project, hoe klein ook, gebruiken we minstens 150 verschillende soorten planten, struiken en bomen. In sommige projecten hebben we zelfs wel 400 verschillende soorten gebruikt. We weten welke planten het beste op welke plek zullen floreren. Hoe ze zullen groeien en bloeien. We gebruiken niet alleen vaste planten, heesters en bomen, maar ook varens, grassen, bollen, knollen, klimplanten en soms eenjarigen. Daarbij werken we veel met inheemse soorten en zoeken we de aansluiting bij regionale inheemse beplanting.

Elk ontwerp is volledig afgestemd op de lokale situatie. We kennen de bodem en weten op elk moment van de dag waar de zon tussen de gebouwen doorkomt. Door eenheid in verscheidenheid te creëren, zorgen we voor composities die elke dag iets verrassends bieden. Vanaf dag één zie je de biodiversiteit toenemen en komen er insecten op af. Waar dan weer vogels, kikkers, egels en vleermuizen op af komen. Maakt niet uit welk jaargetijde we met de aanleg beginnen. Waarbij we zijn aangekomen bij de derde B.

De derde B: een jaarronde bloeiboog

De planten die we kiezen, kiezen we om twee redenen: de fraaie verschijningsvorm én de rol die ze in de natuur vervullen: als waardplant, voedsel of schuilplek. Door de klimaatverandering heerst er veel klimaatverwarring bij insecten: na een paar ongewone dagen in januari denken ze dat lente is begonnen. En als ze dan naar buiten komen, is het fijn als er wat te eten is voor ze. Daarom zorgen we er bij Blooming Buildings voor dat er in onze projecten altijd, in elk jaargetijde, iets in bloei staat. Bijkomend voordeel: er valt 365 dagen per jaar iets verrassends te ontdekken in onze tuinen en parken.

 

De vierde B: efficiënte bewatering

De laatste jaren beleven we vaker hevige en langere droogteperiodes. Om te voorkomen dat beplanting hierdoor vroegtijdig sterft of om tijdens droogte bij te tanken, kiezen wij standaard voor beregening. We hebben een aantal methodes ontwikkeld om zo efficiënt mogelijk met water om te gaan. Daarbij maken we zo veel mogelijk gebruik van regen- of grijswater en zullen we altijd de mogelijkheden van waterberging onderzoeken. 

 

De vijfde B: zorgzaam beheer

Een essentieel onderdeel van onze aanpak zijn onze tuinmeesters. Elk project heeft een eigen beheerder die we zelf opleiden en die, gewapend met niet veel meer dan een snoeischaar, wekelijks langskomt. Ze wonen zoveel mogelijk op loop- of fietsafstand, zodat we niet met vervuilende busjes hoeven langs te komen. De tuinmeesters controleren of de planten voldoende water krijgen, zorgen voor de juiste voeding, controleren de bodem en snoeien de planten. Doordat we dit wekelijks doen, kunnen we plantensterfte en ziektes vroeg genoeg ontdekken om er op tijd bij te zijn. Mede door het wekelijkse beheer kunnen we het ecosysteem in balans houden en een gezonde biodiversiteit garanderen.

 

Laat de groene inktvlek van de biodiversiteit groeien

Om onze planeet leefbaar te houden, hebben we overal ter wereld gezonde ecosystemen nodig. Niet alleen in landelijke gebieden, ook in onze steden moet de biodiversiteit gaan floreren. De groene inktvlek moet zich zo snel mogelijk verspreiden. We hopen dan ook dat de 5 B’s van Blooming Buildings een handige checklist vormen om dat voor elkaar te krijgen. Zodat niet alleen rond het Groot Handels Gebouw, het Radboud UMC of de Inktpot de biodiversiteit floreert, maar in alle stedelijke gebieden ter wereld.

 

Foto’s van Baxter Building, Amsterdam, Groot Handelsgebouw, Rotterdam. Radboudumc, Nijmegen, Carré, Amsterdam, Weesperlusthofje, Amsterdam en Reguliersdwarsstraat, Amsterdam